Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z rybą i warzywami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 ml (miarka) zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Pozostałe:

  • 300-400 g filetów z ryby bez ości ( karmazyn, łosoś, dorsz, inne)
  • 180 g młodej cukinii
  • 150 g marchwi
  • 100 g pora
  • 80 g świeżej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Jaja 4 szt
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Zioła, papryka mielona do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku. Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć powstające „bąble”

Zamiast sera mozzarella można użyć tartego sera żółtego.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.  

Krok 2 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować  na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 20min aż będzie lekko brązowy.

Krok 3 – Przygotować warzywa: wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, paprykę oczyścić z nasion, warzywa pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy).

Krok 4 – Przygotować rybę: filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.

Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Do otworu pokrywy wkładać po kolei wszystkie warzywa, pokroić – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia, wymieszać, podzielić na 2 części.

Krok 7 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło, wlać połowę oliwy, włożyć połowę warzyw. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚, czas 5 minut, obroty 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. Do dzbanka wlać drugą część oliwy, włożyć drugą połowę warzyw. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚, czas 5 minut, obroty 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa i dołożyć do usmażonych wcześniej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Krok 10 – Z naczynia miksującego usunąć mieszadło, założyć nóż. Włożyć śmietankę, jogurt i wbić jajka. Dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać masę. Czas – 20 sekund, obroty 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka.

Krok 12 – Na upieczony spód tarty wyłożyć warzywa oraz pokrojone filety z ryby, zalać je masą śmietanowo – jajową, posypać tarta mozzarellą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35-40 min.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek