Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chałka z kruszonką

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Chałka

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Chałkę można upiec w prostokątnej blaszce do pieczenia.

Zamiast jajkiem, chałkę można posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć masło (50 g) pokrojone na kilka kawałków oraz mąkę i cukier. Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać kruszonkę – czas 15 sekund, obroty 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać mleko, zamknąć pokrywę dzbanka, zagrzać mleko – temperatura 37˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać  pokruszone drożdże, 1 czubatą łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.  

Wymieszany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać  pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, masło pokrojone na kawałki, sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Po tym czasie uruchomić funkcję wyrabiania ciasta, czas  2 minuty, prędkość 1.

Krok 6 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok 30 min.

Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, wyłożyć na stolnicę, uformować chałkę: z ciasta uformować podłużny walec, rozkroić go na 4 paski, z jednej strony nie nacinając do końca. Paski ciasta odsunąć  od siebie, następnie „zapleść” chałkę: zewnętrze paski zakładać na zmianę do środka. Chałkę położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem, pozostawić do wyrastania na ok 30-40 min.

Krok 8 – Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę. Za pomocą pędzelka posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Masę na kruszonkę rozdrobnić dłońmi, obficie posypać chałkę.

Krok 9 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 35-40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Udostępnij:
4.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Chałka wyśmienita, z tej ilości ciasta wyjdą dwie sztuki. Dodałam jednak zdecydowanie więcej mąki, gdyż ciasto było zbyt klejące, aby móc formować warkocz. W wersji z makiem jest równie pyszna, jak z kruszonką.

joanna.szustakiewicz

Rewelacja 🙂

Artur74

Z pół kg mąki dwie chałki??. W przepisie pisza ze 8-10 szt i to jest realne bo z tej ilosci mąki to chleb by upiekł 😉

joanna.szustakiewicz

Przepis jest na jedną chałkę a informacja: 8-10 sztuk oznacza ilość porcji – kromek.

Ewelina@8383

Ja też dodałam więcej mąki. Ale po wyrośnięciu pięknie się formowała. Z tej porcji zrobiłam dwie chałki długości około 40cm.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek