Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: upieczone lub ugotowane buraki obrać ze skórki, pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. Czosnek obrać, fasolę osączyć z zalewy.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Dodać buraki, fasolę, sól i pieprz, pestki słonecznika, oliwę, sok z cytryny i miód. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 20 sekund, obroty 8.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 10 .
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia. Podawać z pieczywem, jako dodatek do placków lub nadzienie do wytrawnych naleśników.