Przygotowanie:
Krok 1 – Migdały wsypać do koszyczka. Do naczynia miksującego wlać 1,6 litra wody. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Zagotować wodę – funkcja: Gotowanie (ok. 9 min). Po zagotowaniu wody otworzyć ostrożnie pokrywę dzbanka, w naczyniu umieścić koszyczek z migdałami. Zamknąć pokrywę i pozostawić migdały w naczyniu na 5 minut (bez gotowania).
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek. Lekko wystudzone migdały obrać (skórka powinna lekko odchodzić).
Krok 3 – Obrane migdały podsuszyć w piekarniku: wysypać je na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do max 50˚C na ok. 30min.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia wsypać migdały, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować migdały na proszek – czas 30 sekund, prędkość 10.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać migdały ze ścianek naczynia, wyjąć do miski.