500 g śledzi solonych typu matias przełożyć do miski, zalać je 1000 g wody, odstawić na około 30 minut (jeśli śledzie są bardzo słone to po 30 minutach należy wylać z nich wodę i zalać kolejną, ponownie odstawić na około 30 minut).
Wypłukane śledzie odlać z wody, osuszyć. Pokroić je na mniejsze kawałki.
250 g cebuli obrać, pokroić w piórka.
W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, wlać 50 g oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, cebulę zeszklić. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, cebulę przełożyć do miseczki, odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie 120 g czerwonej papryki pokroić w cienkie paseczki.
Do każdego słoika układać na przemiennie warstwami cebulę, paprykę i śledzie.
Do każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela angielskiego i 2 ziarna czarnego pieprzu.
Tak przygotowane słoiki zalać 300 g oleju słonecznikowego (olej w całości musi zakryć zawartość słoika).
Słoiki mocno zakręcić pokrywką, wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.