Składniki:
Na kruchy spód:
• 100 g zimnego masła
• 30 g cukru pudru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
• 120 g mąki pszennej
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 1 żółtko
Na masę serową:
• 600 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
• 150 g serka mascarpone
• 180 g cukru
• 4 jajka
• 4 żółtka
• 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
• 3 łyżki konfitury z płątków dzikiej róży
• 3 łyżki past pistacjowej
• tortownica o średnicy 26 cm
Na galaretkę żurawinowo-różaną:
• 250 ml wody
• 50 g żurawiny leśnej
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
• 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1 – Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli.
Krok 2 – Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i żółtko. Całość wsypać do misy robota kuchennego i wyrobić, aby składniki połączyły się w kulę.
Krok 3 – Papier do pieczenia (większy od formy, w której będzie się piekło ciasto) rozłożyć na blacie, rozwałkować na nim ciasto (wierzch leciutko podsypując mąką), aby pokryło tylko dno formy. Przełożyć razem z papierem do formy (w razie potrzeby wyrównać lub dokleić), wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc).
Krok 4 – Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć na kratkę kuchenną. Ostudzić. Posmarować konfiturą malinową.
Krok 5 – Zmiksować sery na gładką masę. Następnie dodać jajka, cukier, żółtka, pastę waniliową i całość ucierać przez ok. 4 minuty.
Krok 6 – Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części; do jednej z nich dodać konfiturę z płatków dzikiej róży, całość bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić. Do drugiej dodać pastę pistacjową, dokładnie wymieszać i odstawić.
Krok 7 – Tortownicę, razem z bokami wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia.
Krok 8 – Zagotować ok. 2 litry wody.
Krok 9 – Masę serowo-pistacjową wylać na spód formy.
Krok 10 – Na wierzch tej masy wylać delikatnie masę różaną, lekko zamieszać, tworząc esy floresy, wyrównać wierzch.
Krok 11 – Dużą blachę z tortownicą wstawić do gorącego piekarnika.
Krok 12 – Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła tortownicy z sernikiem tworząc „kąpiel” (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu).
Krok 12 – Piec przez 50 minut. W razie, gdyby woda wyparowała, należy uzupełnić jej zapas na blasze.
Krok 13 – Sernik powinien być lekko ścięty, aby warstwa polewy śmietanowej nie spływała z jego powierzchni. Wyjąć, odstawić na kratkę kuchenną i odwinąć warstwę folii aluminiowej. Ostudzić. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć ostrożnie i przełożyć na kruchy spód posmarowany konfiturą.
Krok 14 – Wodę, żurawinę i cukier zagotować i przetrzeć przez sito.
Krok 15 – Do soku żurawinowego dodać żelatynę i rozmieszać do rozpuszczenia.
Krok 16 – Ostudzić, wmieszać konfiturę. Schłodzić w lodówce. Lekko tężejącą wylać na wierzch sernika. Schłodzić.