Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik różano-pistacjowy

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
powyżej 1 h
Liczba porcji:
10
Składniki:

Na kruchy spód:
• 100 g zimnego masła
• 30 g cukru pudru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
• 120 g mąki pszennej
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 1 żółtko

Na masę serową:
• 600 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
• 150 g serka mascarpone
• 180 g cukru
• 4 jajka
• 4 żółtka
• 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
• 3 łyżki konfitury z płątków dzikiej róży
• 3 łyżki past pistacjowej
• tortownica o średnicy 26 cm

Na galaretkę żurawinowo-różaną:
• 250 ml wody
• 50 g żurawiny leśnej
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
• 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowe:

• papier do pieczenia
• tortownica o średnicy 26 cm
• 1 białko jaja do posmarowania wierzchu ciasta
• 4 łyżki konfitury malinowej do posmarowania ciasta po upieczeniu

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli.
Krok 2 – Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i żółtko. Całość wsypać do misy robota kuchennego i wyrobić, aby składniki połączyły się w kulę.
Krok 3 – Papier do pieczenia (większy od formy, w której będzie się piekło ciasto) rozłożyć na blacie, rozwałkować na nim ciasto (wierzch leciutko podsypując mąką), aby pokryło tylko dno formy. Przełożyć razem z papierem do formy (w razie potrzeby wyrównać lub dokleić), wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc).
Krok 4 – Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć na kratkę kuchenną. Ostudzić. Posmarować konfiturą malinową.
Krok 5 – Zmiksować sery na gładką masę. Następnie dodać jajka, cukier, żółtka, pastę waniliową i  całość ucierać przez ok. 4 minuty.
Krok 6 – Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części; do jednej z nich dodać konfiturę z płatków dzikiej róży, całość bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić. Do drugiej dodać pastę pistacjową, dokładnie wymieszać i odstawić.
Krok 7 – Tortownicę, razem z bokami wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia. 
Krok 8 – Zagotować ok. 2 litry wody. 
Krok 9 – Masę serowo-pistacjową wylać na spód formy.
Krok 10 – Na wierzch tej masy wylać delikatnie masę różaną, lekko zamieszać, tworząc esy floresy, wyrównać wierzch.
Krok 11 – Dużą blachę z tortownicą wstawić do gorącego piekarnika. 
Krok 12 – Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła tortownicy z sernikiem tworząc „kąpiel” (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu).
Krok 12 – Piec przez 50 minut. W razie, gdyby woda wyparowała, należy uzupełnić jej zapas na blasze. 
Krok 13 – Sernik powinien być lekko ścięty, aby warstwa polewy śmietanowej nie spływała z jego powierzchni. Wyjąć, odstawić na kratkę kuchenną i odwinąć warstwę folii aluminiowej. Ostudzić. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć ostrożnie i przełożyć na kruchy spód posmarowany konfiturą. 
Krok 14 – Wodę, żurawinę i cukier zagotować i przetrzeć przez sito. 
Krok 15 – Do soku żurawinowego dodać żelatynę i rozmieszać do rozpuszczenia.
Krok 16 – Ostudzić, wmieszać konfiturę. Schłodzić w lodówce. Lekko tężejącą wylać na wierzch sernika. Schłodzić.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek