Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto rabarbarowe

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
45 min
Składniki:

• 4 jajka
• 120 g cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• ½ szklanki roztopionego masła
• 240 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• rabarbaru
• ½ łyżeczki cynamonu

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Wyjąć odpowiednio wcześniej jajka z lodówki tak, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 2 – Odciąć z rabarbaru liście, a łodyżki umyć, osuszyć o pokroić na plasterki o wielkości około centymetra-dwóch.
Krok 3 – Przygotować tortownicę o średnicy nie mniejszej niż 26 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Krok 4 – Nagrzać piekarnik do 180˚C.
Krok 5 – Wbić do miski jajka, dodać do nich cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji (ok. 8 min). Cały czas miksując, do masy powoli dodawaj roztopione masło.
Krok 6 – W osobnej misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do mokrej masy wsypać niecałą połowę składników suchych i miksować na wolnych obrotach. Powoli dosypać pozostałą część składników suchych.
Krok 7 – Ciasto przełożyć do tortownicy, dodać rabarbar i całość posypać cynamonem.
Krok 8 – Piec ok. 45 min do zarumienienia się ciasta. Suchym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek