Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Uszka z grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut+ około 45 minut lepienia uszek
Liczba porcji:
około 60 uszek
Czas gotowania:
15 minut+ 10 minut gotowania uszek
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto na uszka:

  • 230 g mąki pszennej+ odrobina mąki do podsypania
  • 150 g letniej wody
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli

Farsz grzybowy:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g cebuli
  • 30 g masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Dodatkowo:

  • około 1 litra wody do zalania grzybów+ woda do gotowania uszek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1. Surowe uszka przed gotowaniem można zamrozić. Należy je poukładać obok siebie (ale tak, by się nie stykały) na tacce i włożyć do zamrażalnika. Kiedy uszka się całkowicie zamrożą przełożyć je do woreczka i przechowywać w zamrażalniku.

2. Zamrożone uszka gotować w osolonej wodzie od razu po wyjęciu ich z zamrażalnika.

Przygotowanie:
  1. 50 g suszonych grzybów przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, odstawić na około 5-6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu grzyby gotować około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Odsączyć je z wody, wystudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 50 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, do naczynia dodać odsączone z wody grzyby, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko rozdrobnić. Czas 20 sekund, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko rozdrobnić. Czas 15 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Dodać 30 g masła, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 80°C, czas 5 minut, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, farsz grzybowy przełożyć do miseczki, wystudzić.
  8. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać wszystkie składniki na ciasto na uszka, czyli: 230 g mąki pszennej, 150 g letniej wody, 1 żółtko i pół łyżeczki soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  9. Teraz potrzeba ciasto zagnieść. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  10. Zdjąć pokrywę, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, jeszcze krótko zagnieść dłonią.
  11. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zakryć ścierką, by się nie wysuszyła. Drugą część ciasta bardzo cienko rozwałkować przy pomocy drewnianego wałka (w razie potrzeby stolnicę nadal podsypywać niewielką ilością mąki).
  12. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy nie większej niż 5 cm. Na każdym kółku położyć odrobinę farszu grzybowego. Brzegi ciasta zlepić ze sobą jak na pieroga, następnie złączyć ze sobą dwa brzegi pierożka tak, aby w środku powstała dziurka.
  13. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
  14. Uszka gotować w osolonej do smaku wodzie około 2 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Udostępnij:
4 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Do ciasta nigdy nie dodaje jajka (jajko powoduje, że ciasto jest twarde) woda oczywiście goraca…

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek