Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z truskawkami i bezą 

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 minut + 1 godz chłodzenia ciasta
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
około 45 minut
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Beza:
  • 3 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  •  szczypta soli
Masa truskawkowa:
  • około 250 g truskawek
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, cukier puder i sól, dodać żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Założyć końcówkę do mieszania z silikonowym zakończeniem, wyrobić kruche ciasto: prędkość 3, czas około 4 minuty. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 
  2. Po tym czasie, formę do tarty wyłożyć równomiernie ciastem na dnie i na bokach. Piekarnik nagrzać do 180’C, podpiec kruche ciasto około 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotować truskawki. Umyć je, osuszyć i odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Potem wymieszać je z mąką ziemniaczaną, aby ta równomiernie pokryła truskawki.
  4. Na podpieczone kruche ciasto wysmarować dżem (jeśli go używamy), następnie równomiernie rozłożyć truskawki.
  5. Czas na bezę: Do misy robota planetarnego wlać białka jaj, założyć mieszadło, ubić pianę na sztywno: prędkość 5, czas około 4 minuty. Następnie, stopniowo wsypywać cukier, mieszać do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru ( około 5 minut). Bezę wyłożyć na truskawki, rozsmarować. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C, piec około 22-25 minut. Wierzch bezy powinien zyskać kruchą skorupę.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek