Krok 1 – Przygotować składniki: 10 g grzybów suszonych namoczyć w letniej wodzie przez około 20-30 min. W tym czasie przygotować warzywa: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki. 80 g boczku pokroić w kostkę ok 0,5 cm x 0,5 cm. 250 g żeberek umyć, przekroić w poprzek (wzdłuż kości) na mniejsze kawałki .
Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 g namoczonych grzybów suszonych, 250 g pokrojonych żeberek oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.
Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1500 g wody (1,5 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z żeberkami i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 50 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z żeberkami i warzywami. Po przestygnięciu z żeberek oddzielić kości a mięso pokroić w paski.
Krok 7 – Do wywaru w dzbanku wlać 300 g soku z ogórków kiszonych, dodać 1 płaską łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1
Krok 8 – Przez otwór w pokrywie wlać 30 g śmietanki 18%. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.
Krok 10 – Zupę podawać w miseczkach z pokrojonym w paski mięsem z żeberek i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Przepis wypróbowany. Polecam. Zupa jest kwaśna, pożywna w smaku całkiem jak normalny żurek. Wszystkim domownikom smakowała.
Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂