Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Żurek na żeberkach bez zakwasu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g soku (wody) z kiszonych ogórków
  • 250 g niedużych żeberek wieprzowych
  • 80 g boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 100 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 30 g śmietanki 18%
  • Ok 10 g grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,5l wody (1500 g)
  • Dodatkowo – 4 jajka ugotowane na twardo
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do żurku można dodać pokrojone warzywa ( marchew pietruszkę, seler), które pozostały po gotowaniu wywaru na żurek.

Żurek można podać również z ziemniakami.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 10 g grzybów suszonych namoczyć w letniej wodzie przez około 20-30 min. W tym czasie przygotować warzywa: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki. 80 g boczku pokroić w kostkę ok 0,5 cm x 0,5 cm. 250 g żeberek umyć, przekroić w poprzek (wzdłuż kości) na mniejsze kawałki .

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 g namoczonych grzybów suszonych, 250 g pokrojonych żeberek oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1500 g wody (1,5 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z żeberkami i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 50 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z żeberkami i warzywami. Po przestygnięciu z żeberek oddzielić kości a mięso pokroić w paski.

Krok 7 – Do wywaru w dzbanku wlać 300 g soku z ogórków kiszonych, dodać 1 płaską łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1

Krok 8 – Przez otwór w pokrywie wlać 30 g śmietanki 18%. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.

Krok 10 – Zupę podawać w miseczkach z pokrojonym w paski mięsem z żeberek i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Przepis wypróbowany. Polecam. Zupa jest kwaśna, pożywna w smaku całkiem jak normalny żurek. Wszystkim domownikom smakowała.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek