Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200g piersi z kurczaka
  • 120g krewetek średniej wielkości, mrożonych lub świeżych (sparzonych i obranych)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 120g świeżej papryki czerwonej
  • 100g cebuli
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • Kawałek chilli (ok. 10-15g)
  • Kawałek świeżego imbiru (ok.30g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta kolendry mielonej
  • Szczypta kardamonu mielonego
  • 700ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podczas gotowania na parze od czasu do czasu powinno się mieszać kawałki kurczaka.

Zamiast świeżej kolendry można użyć natki pietruszki lub szczypiorku.

Zupę można podawać z makaronem sojowym lub ryżowym.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piersi z kurczaka pokroić w kostkę ok. 1x1cm, posypać solą i pieprzem ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Krewetki (jeśli mrożone) rozmrozić.

Krok 2 – Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki (np. na 4 części). Czosnek i imbir obrać, paprykę pokroić na kawałki ok. 1 cm, z papryczki chilli usunąć nasiona. Seler naciowy oczyścić z włókien.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 4 – Pokroić seler naciowy w plastry, w miarę konieczności popychając je popychaczem czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć seler do innego naczynia.

Krok 6 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Zamknąć pokrywą dzbanka, posiekać warzywa – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać na dno cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia. Dodać olej. Zamknąć pokrywę i otworzyć  zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło.

Krok 9 – Do naczynia wlać wodę i mleko kokosowe, dodać pastę curry i pozostałe przyprawy. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować zupę i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 15 min, prędkość 1

Krok 10 – Otworzyć naczynie, do zupy dodać pokrojoną paprykę, selera naciowego i krewetki. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować dalej zupę i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 11 – Do miseczek wyłożyć kawałki kurczaka, wlać zupę posypać posiekanymi listkami kolendry.  

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy