Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200g piersi z kurczaka
  • 120g krewetek średniej wielkości, mrożonych lub świeżych (sparzonych i obranych)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 120g świeżej papryki czerwonej
  • 100g cebuli
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • Kawałek chilli (ok. 10-15g)
  • Kawałek świeżego imbiru (ok.30g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta kolendry mielonej
  • Szczypta kardamonu mielonego
  • 700ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Podczas gotowania na parze od czasu do czasu powinno się mieszać kawałki kurczaka.

Zamiast świeżej kolendry można użyć natki pietruszki lub szczypiorku.

Zupę można podawać z makaronem sojowym lub ryżowym.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piersi z kurczaka pokroić w kostkę ok. 1x1cm, posypać solą i pieprzem ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Krewetki (jeśli mrożone) rozmrozić.

Krok 2 – Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki (np. na 4 części). Czosnek i imbir obrać, paprykę pokroić na kawałki ok. 1 cm, z papryczki chilli usunąć nasiona. Seler naciowy oczyścić z włókien.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 4 – Pokroić seler naciowy w plastry, w miarę konieczności popychając je popychaczem czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć seler do innego naczynia.

Krok 6 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Zamknąć pokrywą dzbanka, posiekać warzywa – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać na dno cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia. Dodać olej. Zamknąć pokrywę i otworzyć  zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło.

Krok 9 – Do naczynia wlać wodę i mleko kokosowe, dodać pastę curry i pozostałe przyprawy. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować zupę i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 15 min, prędkość 1

Krok 10 – Otworzyć naczynie, do zupy dodać pokrojoną paprykę, selera naciowego i krewetki. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować dalej zupę i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 11 – Do miseczek wyłożyć kawałki kurczaka, wlać zupę posypać posiekanymi listkami kolendry.  

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dobry Smak

Witam , jeśli mogę to poprawiłbym ten przepis. Po pierwsze, wyeliminowałbym gotowanie na parze po drugie z przepisu usuną bym cebule a zastąpił bym ją szczypiorkiem dodając go w ostatniej fazie przygotowania (krok11) bez kolendry.. Dodałbym też grzyby shiitake lub nawet zwykłą pieczarkę pokrojoną w plastry 150/200g dodaną w fazie (krok 7) W (kroku 9) dodałbym jeszcze przyprawę (trawę cytrynową) A na sam koniec krewetkę odmrożoną i odsączoną z kawałkami kurczaka dodałbym w fazie (krok 10) uprzednio przyprawioną solą i pieprzem . Pozdrawiam Adam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź ulepszenia przepisu „-)

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek