Krok 1 – Piersi z kurczaka pokroić w kostkę ok. 1x1cm, posypać solą i pieprzem ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Krewetki (jeśli mrożone) rozmrozić.
Krok 2 – Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki (np. na 4 części). Czosnek i imbir obrać, paprykę pokroić na kawałki ok. 1 cm, z papryczki chilli usunąć nasiona. Seler naciowy oczyścić z włókien.
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 4 – Pokroić seler naciowy w plastry, w miarę konieczności popychając je popychaczem – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć seler do innego naczynia.
Krok 6 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, następnie włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Zamknąć pokrywą dzbanka, posiekać warzywa – czas 10 sekund, prędkość 7.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać na dno cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia. Dodać olej. Zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło.
Krok 9 – Do naczynia wlać wodę i mleko kokosowe, dodać pastę curry i pozostałe przyprawy. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować zupę i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 15 min, prędkość 1
Krok 10 – Otworzyć naczynie, do zupy dodać pokrojoną paprykę, selera naciowego i krewetki. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować dalej zupę i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.
Krok 11 – Do miseczek wyłożyć kawałki kurczaka, wlać zupę posypać posiekanymi listkami kolendry.
Witam , jeśli mogę to poprawiłbym ten przepis. Po pierwsze, wyeliminowałbym gotowanie na parze po drugie z przepisu usuną bym cebule a zastąpił bym ją szczypiorkiem dodając go w ostatniej fazie przygotowania (krok11) bez kolendry.. Dodałbym też grzyby shiitake lub nawet zwykłą pieczarkę pokrojoną w plastry 150/200g dodaną w fazie (krok 7) W (kroku 9) dodałbym jeszcze przyprawę (trawę cytrynową) A na sam koniec krewetkę odmrożoną i odsączoną z kawałkami kurczaka dodałbym w fazie (krok 10) uprzednio przyprawioną solą i pieprzem . Pozdrawiam Adam
Dziękujemy za komentarz i podpowiedź ulepszenia przepisu „-)