Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa śledziowa po pałucku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok 2 godz. + chłodzenie zupy.
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 1 kg ziemniaków
  • 180 g cebuli
  • 500 g śmietany 18%
  • 300 g mleka + 30 g
  • 30 g oleju
  • 30 g miękkiego masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżka + 1 łyżeczka drobnej soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę śledziową bez ziemniaków najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 sztuk) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody (1000 g), pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 1 cm. Można też śledzie pokroić w kostkę.

Krok 2 – 180 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Posiekać cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 500 g śmietany 18%, wlać 300 g mleka. Dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżkę cukru, wlać sok z 1 cytryny. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać zupę – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać 350 g pokrojonych na kawałki śledzi. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zupę przełożyć do innego naczynia, stawić do lodówki na kilka godzin.

Krok 8 – Dzbanek umyć. 1 kg ziemniaków obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić je w koszyczku.

Krok 9 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 pełną łyżkę soli. Koszyczek z ziemniakami włożyć do dzbanka, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować ziemniaki – temperatura 100˚C, czas 35 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami, ziemniaki odsączyć. Wodę wylać.

Krok 11 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ciepłe ziemniaki oraz 30 g mleka i 30 g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę. Gorące ziemniaki wyporcjować na talerze, zalać zimną zupą śledziową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek