Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa śledziowa po pałucku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok 2 godz. + chłodzenie zupy.
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 1 kg ziemniaków
  • 180 g cebuli
  • 500 g śmietany 18%
  • 300 g mleka + 30 g
  • 30 g oleju
  • 30 g miękkiego masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżka + 1 łyżeczka drobnej soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę śledziową bez ziemniaków najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 sztuk) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody (1000 g), pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 1 cm. Można też śledzie pokroić w kostkę.

Krok 2 – 180 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Posiekać cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 500 g śmietany 18%, wlać 300 g mleka. Dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżkę cukru, wlać sok z 1 cytryny. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać zupę – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać 350 g pokrojonych na kawałki śledzi. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zupę przełożyć do innego naczynia, stawić do lodówki na kilka godzin.

Krok 8 – Dzbanek umyć. 1 kg ziemniaków obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić je w koszyczku.

Krok 9 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 pełną łyżkę soli. Koszyczek z ziemniakami włożyć do dzbanka, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować ziemniaki – temperatura 100˚C, czas 35 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami, ziemniaki odsączyć. Wodę wylać.

Krok 11 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ciepłe ziemniaki oraz 30 g mleka i 30 g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę. Gorące ziemniaki wyporcjować na talerze, zalać zimną zupą śledziową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką