Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa śledziowa po pałucku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok 2 godz. + chłodzenie zupy.
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 1 kg ziemniaków
  • 180 g cebuli
  • 500 g śmietany 18%
  • 300 g mleka + 30 g
  • 30 g oleju
  • 30 g miękkiego masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżka + 1 łyżeczka drobnej soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę śledziową bez ziemniaków najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 sztuk) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody (1000 g), pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 1 cm. Można też śledzie pokroić w kostkę.

Krok 2 – 180 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Posiekać cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 500 g śmietany 18%, wlać 300 g mleka. Dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżkę cukru, wlać sok z 1 cytryny. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać zupę – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać 350 g pokrojonych na kawałki śledzi. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zupę przełożyć do innego naczynia, stawić do lodówki na kilka godzin.

Krok 8 – Dzbanek umyć. 1 kg ziemniaków obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić je w koszyczku.

Krok 9 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, wsypać 1 pełną łyżkę soli. Koszyczek z ziemniakami włożyć do dzbanka, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować ziemniaki – temperatura 100˚C, czas 35 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami, ziemniaki odsączyć. Wodę wylać.

Krok 11 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ciepłe ziemniaki oraz 30 g mleka i 30 g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę. Gorące ziemniaki wyporcjować na talerze, zalać zimną zupą śledziową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek