Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa azjatycka ramen

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut + czas gotowania bulionu
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 minut
Składniki:

Składniki na bulion:

  • 1 litr wywaru drobiowego (użyj gotowego lub przygotuj samodzielnie)
  • 1 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plastry
  • 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirin (słodki ryżowy vino)

Dodatki: 

  • 200 g makaronu ramen (lub innego, np. soba)
  • 2 jajka
  • 100 g tofu (można podsmażyć lub dodać na surowo)
  • 100 g kiełków soi
  • 2-3 cebulki dymki, posiekane
  • 1 nori (wodorost), pokrojone na paski
  • 100 g grzybów (np. shiitake),  pokrojonych w plastry
Dodatkowe:
  • świeża kolendra, chili w plasterkach, sezam
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Modyfikuj składniki według własnych smaków.
  • Przyprawę mirin można  zastąpić białym winem lub sherry z dodatkiem cukru.
Przygotowanie:
  1. Przygotowanie bulionu: w dużym garnku zagotuj 1 litr wywaru drobiowego. Dodaj 1 mały kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plastry 1 cm, 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku, 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę przyprawy mirin. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Na końcu możesz przecedzić bulion, aby pozbyć się kawałków imbiru i czosnku.
  2. Gotowanie makaronu: w osobnym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ramen (200 g) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to około 3-5 minut. Po ugotowaniu odcedź makaron i przepłucz zimną wodą.
  3. Gotowanie jajek: w osobnym garnku zagotuj wodę. Włóż 2 jajka i gotuj przez 6-7 minut, aby uzyskać półmiękkie. Następnie przełóż je do zimnej wody, aby szybko ostygły, a potem obierz ze skorupek.
  4. Smażenie grzybów i tofu: Na patelni możesz podsmażyć 100 g pokrojonych grzybów (np. shiitake), pokrojonych w plastry oraz 100 g tofu, jeśli chcesz, aby były bardziej chrupiące. Możesz dodać odrobinę sosu sojowego do smaku.
  5. Podanie zupy: w misce umieść ugotowany makaron, następnie zalej go gorącym bulionem. Na wierzchu dodaj pokrojone jajka, tofu, 100 g kiełków soi, grzyby, cebulkę dymkę i 1 nori (wodorost) pokrojone na paski. Możesz również posypać sezamem oraz dodać świeżą kolendrę lub plasterki chili, jeśli lubisz pikantne potrawy.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Musztarda francuska
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek