Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa pieczarkowa z cukinią i kaszą kuskus

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g młodej cukinii (lub po oczyszczeniu z nasion)
  • 120 g cebuli
  • 80 g kaszy kuskus
  • 20 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g śmietanki 12%
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa: 200 g pieczarek i 200 g cukinii umyć, cukinię przekroić wzdłuż na pół, 2 ząbki czosnku obrać, 120 g cebuli obrać i przekroić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 200 g cukinii popychając ją popychaczem – czas 7 sekund, prędkość 5.
  3. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć cukinię do innego naczynia. W dzbanku założyć nóż.
  4. Do dzbanka włożyć 2 ząbki czosnku i 120 g pokrojonej na kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  5. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 min, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić 200 g pieczarek popychając popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 5.
  7. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień, włożyć mieszadło, łopatką zebrać pieczarki na dno dzbanka. Wlać 1 litr bulionu warzywnego, dodać 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz – ilość zależna od smaku bulionu.
  8. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, do zupy dodać pokrojoną wcześniej cukinię i 80 g kaszy kuskus. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  10. Przez otwór w pokrywie wlać 50 g śmietanki 12 %, zamknąć zaślepkę, wymieszać zupę – czas 12 sekund, prędkość 2.
  11. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę. Zupę podawać na talerzach, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij:
4.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy