Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa krem z czerwonej papryki z chilli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g świeżej, czerwonej papryki (500 g po oczyszczeniu z nasion)
  • 160 g batatów
  • 150 g  cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek papryczki chilli (ok. 1 cm)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 50 ml śmietanki 18%
  • grzanki z chleba razowego, pestki dyni lub słonecznika do posypania
Wskazówki:

Zupę można posypać również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Jako dodatek do zupy można podać pokrojony/pokruszony ser pleśniowy.

Przygotowanie:

Krok 1 – 160 g batata  obrać, pokroić je w nieduże kawałki. 3 szt. (600 g) papryki świeżej czerwonej oczyścić z nasion, pokroić na kawałki ok. 2cm. 3-4 ząbki czosnku i 150 g cebuli obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki. 

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 8 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić  – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1 .

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, włożyć pokrojona paprykę i bataty, wlać dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, Gotować  – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć zaślepkę, dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wlać 50 ml śmietanki 18% (3 łyżki). Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 7 – Zupę podawać w bulionówkach, posypaną grzankami i pestkami dyni lub słonecznika.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy