Przygotowanie:
Krok 1 – 160 g batata obrać, pokroić je w nieduże kawałki. 3 szt. (600 g) papryki świeżej czerwonej oczyścić z nasion, pokroić na kawałki ok. 2cm. 3-4 ząbki czosnku i 150 g cebuli obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 8 sekund, obroty 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1 .
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, włożyć pokrojona paprykę i bataty, wlać dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, Gotować – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć zaślepkę, dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wlać 50 ml śmietanki 18% (3 łyżki). Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
Krok 7 – Zupę podawać w bulionówkach, posypaną grzankami i pestkami dyni lub słonecznika.