UWAGA!!! Naczynie żaroodporne z cukiniami po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!
Przygotowanie:
2 nie za duże cukinie przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżki wydrążyć środki z cukinii.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 80 g cebuli i 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić warzywa. Czas 10 sekund, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać do naczynia 30 g oliwy z oliwek, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podsmażyć. Temperatura 80°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać wydrążone wcześniej środki cukinii, wlać 250 g pomidorów z puszki i dodać 15 g koncentratu pomidorowego. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, całość chwilę gotować. Temperatura 90°C, czas 5 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać 100 g kukurydzy konserwowej, 100 g czerwonej fasoli z puszki, wsypać przyprawy: 5 g soli, szczypta czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki oregano.
Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko krótko gotować. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Tak przygotowany farsz nakładać na połówki cukinii.
Piekarnik nagrzać do 190°C, Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec je około 20 minut.
Po tym czasie na cukinie posypać starty ser typu mozzarella. Piec cukinie jeszcze przez 5 minut, aby ser się roztopił.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.