Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
powyżej 1 h
Liczba porcji:
10
Składniki:

Na ciasto:
• 5 jajek
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• szklanka pszennej mąki tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
• 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
• 2 łyżki oleju
• 5 ml zapachu rumowego

Na masę I:
• opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
• wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!)
• 1/2 opakowania serka mascarpone

Na masę II:
• Konfitura jagodowa

Na masę III:
• śmietanka 30-36%
• wiórki kokosowe
• 3 łyżki cukru pudru
• jagody/borówki do dekoracji
• 1/2 opakowania serka mascarpone

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Włączyć piekarnik na 160-170 stopni, góra-dół. 
Krok 2 – Mąki przesiać i połączyć razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.
Krok 3 – Ubić białka, tak aby pod koniec dodać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszyć obroty na najniższe i dodać po kolei żółtka.
Krok 4 – Dodać stopniowo suche składniki. Należy uważać aby nie zniszczyć struktury piany.
Krok 5 – Dodać olej i zapach rumowy.
Krok 6 – Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem. Biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 – Piec do uzyskania suchego patyczka (ok. pół godziny).
Krok 8 – Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i energicznie rzucić go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Krok 9 – Budyń zrobić wg. przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/3. Ostudzony budyń przełożyć do miski i zmiksować razem z serkiem mascarpone (po otwarciu opakowania serka odlać z niego wodę). Do jednolitej masy dodać wiórki kokosowe wg upodobań.
Krok 10 – Śmietanę dobrze schłodzoną w lodówce ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i połączyć z serkiem mascarpone. Dodać 1-2 łyżki wiórek kokosowych.
Krok 11 – Odkroić nożem wierzch i boki biszkoptu, tak aby pozbyć się twardej skorupy. Pokroić na trzy części.
Krok 12 – Rozcieńczyć rum z ciepłą wodą i skropić biszkopty.
Krok 13 – Spód ciasta ułożyć w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę.
Krok 14 – Na środkową część biszkoptu nałożyć konfiturę jagodową. Przykryć wierzchem biszkoptu i nałożyć ostatnią masę. Udekorować owocami.
Krok 15 – Całość chłodzić w lodówce. 

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy