Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
powyżej 1 h
Liczba porcji:
10
Składniki:

Na ciasto:
• 5 jajek
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• szklanka pszennej mąki tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
• 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
• 2 łyżki oleju
• 5 ml zapachu rumowego

Na masę I:
• opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
• wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!)
• 1/2 opakowania serka mascarpone

Na masę II:
• Konfitura jagodowa

Na masę III:
• śmietanka 30-36%
• wiórki kokosowe
• 3 łyżki cukru pudru
• jagody/borówki do dekoracji
• 1/2 opakowania serka mascarpone

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Włączyć piekarnik na 160-170 stopni, góra-dół. 
Krok 2 – Mąki przesiać i połączyć razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.
Krok 3 – Ubić białka, tak aby pod koniec dodać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszyć obroty na najniższe i dodać po kolei żółtka.
Krok 4 – Dodać stopniowo suche składniki. Należy uważać aby nie zniszczyć struktury piany.
Krok 5 – Dodać olej i zapach rumowy.
Krok 6 – Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem. Biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 – Piec do uzyskania suchego patyczka (ok. pół godziny).
Krok 8 – Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i energicznie rzucić go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Krok 9 – Budyń zrobić wg. przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/3. Ostudzony budyń przełożyć do miski i zmiksować razem z serkiem mascarpone (po otwarciu opakowania serka odlać z niego wodę). Do jednolitej masy dodać wiórki kokosowe wg upodobań.
Krok 10 – Śmietanę dobrze schłodzoną w lodówce ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i połączyć z serkiem mascarpone. Dodać 1-2 łyżki wiórek kokosowych.
Krok 11 – Odkroić nożem wierzch i boki biszkoptu, tak aby pozbyć się twardej skorupy. Pokroić na trzy części.
Krok 12 – Rozcieńczyć rum z ciepłą wodą i skropić biszkopty.
Krok 13 – Spód ciasta ułożyć w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę.
Krok 14 – Na środkową część biszkoptu nałożyć konfiturę jagodową. Przykryć wierzchem biszkoptu i nałożyć ostatnią masę. Udekorować owocami.
Krok 15 – Całość chłodzić w lodówce. 

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek