Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
powyżej 1 h
Liczba porcji:
10
Składniki:

Na ciasto:
• 5 jajek
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• szklanka pszennej mąki tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
• 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
• 2 łyżki oleju
• 5 ml zapachu rumowego

Na masę I:
• opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
• wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!)
• 1/2 opakowania serka mascarpone

Na masę II:
• Konfitura jagodowa

Na masę III:
• śmietanka 30-36%
• wiórki kokosowe
• 3 łyżki cukru pudru
• jagody/borówki do dekoracji
• 1/2 opakowania serka mascarpone

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Włączyć piekarnik na 160-170 stopni, góra-dół. 
Krok 2 – Mąki przesiać i połączyć razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.
Krok 3 – Ubić białka, tak aby pod koniec dodać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszyć obroty na najniższe i dodać po kolei żółtka.
Krok 4 – Dodać stopniowo suche składniki. Należy uważać aby nie zniszczyć struktury piany.
Krok 5 – Dodać olej i zapach rumowy.
Krok 6 – Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem. Biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 – Piec do uzyskania suchego patyczka (ok. pół godziny).
Krok 8 – Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i energicznie rzucić go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Krok 9 – Budyń zrobić wg. przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/3. Ostudzony budyń przełożyć do miski i zmiksować razem z serkiem mascarpone (po otwarciu opakowania serka odlać z niego wodę). Do jednolitej masy dodać wiórki kokosowe wg upodobań.
Krok 10 – Śmietanę dobrze schłodzoną w lodówce ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i połączyć z serkiem mascarpone. Dodać 1-2 łyżki wiórek kokosowych.
Krok 11 – Odkroić nożem wierzch i boki biszkoptu, tak aby pozbyć się twardej skorupy. Pokroić na trzy części.
Krok 12 – Rozcieńczyć rum z ciepłą wodą i skropić biszkopty.
Krok 13 – Spód ciasta ułożyć w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę.
Krok 14 – Na środkową część biszkoptu nałożyć konfiturę jagodową. Przykryć wierzchem biszkoptu i nałożyć ostatnią masę. Udekorować owocami.
Krok 15 – Całość chłodzić w lodówce. 

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek