Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tiramisu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 36% ( schłodzonej)
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 70 g cukru pudru
  • 3 jajka (potrzebne będą żółtka)
  • 3 łyżki likieru Amaretto (ewentualnie kilka kropli aromatu migdałowego do ciast))
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wody (wrzącej, do zaparzenia kawy)
  • kakao do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Tiramisu najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Podawać mocno schłodzony.

UWAGA! Zamiast biszkoptów okrągłych można użyć  podłużne, jednak ich czas namaczania w kawie jest znacznie krótszy.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować napar z kawy: do miseczki wlać 200 ml wrzącej wody, dodać 1 pełną łyżkę kawy, rozpuścić, przestudzić. Do kawy dodać 3 łyżki likieru Amaretto.

Krok 2 – Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek, włożyć 200ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubić śmietankę – czas 1 minuta, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ubitą śmietankę do innego naczynia.

Krok 5 – Dzbanek, nóż i motylek umyć, osuszyć. W dzbanku ponownie umieścić nóż i motylek, włożyć 3 żółtka jaj, wsypać 70 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Zmiksować żółtka z cukrem – czas 2 minuty, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do żółtek włożyć ubitą wcześniej śmietankę i 250 g serka mascarpone. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 3.

krok 7 – Przygotować deser: biszkopty wkładać do kawy z Amaretto na ok. 15-20 sekund w celu namoczenia, ułożyć je na dnie pucharków. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu ok. 1-2 cm grubości. Na krem ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i ponownie krem. Postępować w ten sposób aż do wyczerpania kremu i biszkoptów. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem. Wierzch deseru posypać kakao (przez sitko). Deser pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy