Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tiramisu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 36% ( schłodzonej)
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 70 g cukru pudru
  • 3 jajka (potrzebne będą żółtka)
  • 3 łyżki likieru Amaretto (ewentualnie kilka kropli aromatu migdałowego do ciast))
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wody (wrzącej, do zaparzenia kawy)
  • kakao do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Tiramisu najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Podawać mocno schłodzony.

UWAGA! Zamiast biszkoptów okrągłych można użyć  podłużne, jednak ich czas namaczania w kawie jest znacznie krótszy.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować napar z kawy: do miseczki wlać 200 ml wrzącej wody, dodać 1 pełną łyżkę kawy, rozpuścić, przestudzić. Do kawy dodać 3 łyżki likieru Amaretto.

Krok 2 – Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż i motylek, włożyć 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubić śmietankę – czas 1 minuta, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ubitą śmietankę do innego naczynia.

Krok 5 – Dzbanek, nóż i motylek umyć, osuszyć. W dzbanku ponownie umieścić nóż i motylek, włożyć 3 żółtka jaj, wsypać 70 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Zmiksować żółtka z cukrem – czas 2 minuty, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do żółtek włożyć ubitą wcześniej śmietankę i 250 g serka mascarpone. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 3.

krok 7 – Przygotować deser: biszkopty wkładać do kawy z Amaretto na ok. 15-20 sekund w celu namoczenia, ułożyć je na dnie pucharków. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu ok. 1-2 cm grubości. Na krem ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i ponownie krem. Postępować w ten sposób aż do wyczerpania kremu i biszkoptów. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem. Wierzch deseru posypać kakao (przez sitko). Deser pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Udostępnij:
3.4 10 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek