Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z porem i wędzonymi żeberkami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 450 g pora ( biała część, ok 3 szt porów średniej wielkości)
  • 250 g wędzonych żeberek z kostką ( po obraniu ok 200 g mięsa)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 litr wrzącej wody ( np. z czajnika)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.

Zamiast wędzonych żeberek można użyć parzoną białą kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć powstające „bąble”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 300 g mąki , dodać 200 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 20min aż będzie lekko brązowy.

Krok 3 – Por umyć, oczyścić z zewnętrznych liści. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy, Pokroić por popychając go popychaczem. – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień.

Krok 5 – Do pora w dzbanku wlać 1 litr wrzątku (np. z czajnika). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, sparzyć por – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać por przez koszyczek lub sitko, odcisnąć nadmiar wody.

Krok 7 – 250 g żeberek obrać z kości, mięso pokroić w paseczki.

Krok 8 – W dzbanku założyć nóż, włożyć 200 g gęstej śmietany 18%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Na upieczony spód tarty wyłożyć sparzony por, pokrojone w paski wędzone żeberka. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową. Wyrównać łopatką. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35 min.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką