Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z porem i wędzonymi żeberkami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 450 g pora ( biała część, ok 3 szt porów średniej wielkości)
  • 250 g wędzonych żeberek z kostką ( po obraniu ok 200 g mięsa)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 litr wrzącej wody ( np. z czajnika)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.

Zamiast wędzonych żeberek można użyć parzoną białą kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć powstające „bąble”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 300 g mąki , dodać 200 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 20min aż będzie lekko brązowy.

Krok 3 – Por umyć, oczyścić z zewnętrznych liści. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy, Pokroić por popychając go popychaczem. – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień.

Krok 5 – Do pora w dzbanku wlać 1 litr wrzątku (np. z czajnika). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, sparzyć por – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać por przez koszyczek lub sitko, odcisnąć nadmiar wody.

Krok 7 – 250 g żeberek obrać z kości, mięso pokroić w paseczki.

Krok 8 – W dzbanku założyć nóż, włożyć 200 g gęstej śmietany 18%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Na upieczony spód tarty wyłożyć sparzony por, pokrojone w paski wędzone żeberka. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową. Wyrównać łopatką. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35 min.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy