Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z porem i wędzonymi żeberkami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 450 g pora ( biała część, ok 3 szt porów średniej wielkości)
  • 250 g wędzonych żeberek z kostką ( po obraniu ok 200 g mięsa)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 litr wrzącej wody ( np. z czajnika)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.

Zamiast wędzonych żeberek można użyć parzoną białą kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć powstające „bąble”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 300 g mąki , dodać 200 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 20min aż będzie lekko brązowy.

Krok 3 – Por umyć, oczyścić z zewnętrznych liści. W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy, Pokroić por popychając go popychaczem. – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień.

Krok 5 – Do pora w dzbanku wlać 1 litr wrzątku (np. z czajnika). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, sparzyć por – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać por przez koszyczek lub sitko, odcisnąć nadmiar wody.

Krok 7 – 250 g żeberek obrać z kości, mięso pokroić w paseczki.

Krok 8 – W dzbanku założyć nóż, włożyć 200 g gęstej śmietany 18%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Na upieczony spód tarty wyłożyć sparzony por, pokrojone w paski wędzone żeberka. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową. Wyrównać łopatką. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35 min.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek