Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z łososiem, brokułami i fasolką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g fileta z łososia norweskiego
  • 300 g różyczek brokułów
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 100 g pomidorków coctailowych
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 60 g tartego sera żółtego do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowe:
  • Potrzebna będzie blacha do tarty średnicy ok 28cm.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Mocne schłodzenie ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.
  • Uwaga! Jeśli podczas pieczenia spodu tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć widelcem powstające „bąble”.
Przygotowanie:
  1. Do dzbanka włożyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej uniwersalnej, dodać 150 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, wyłożyć ciasto na stolnicę. Zagnieść dłońmi w kulę i lekko ją spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 15 – 20 min aż będzie lekko przypieczone. Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika.
  3. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 300 g fasolki szparagowej umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 300 g różyczek brokułów umyć, ułożyć w górnej części pojemnika do gotowania na parze.
  4. Do dzbanka wlać 1 litr wody, naczynie z fasolką umieścić na pojemniku, przykryć. Gotować fasolkę , program para – czas 10 minut.
  5. Pojemnik odkryć, tackę z brokułami ustawić na pojemniku z fasolką, przykryć. Gotować razem program para – czas 15 minut.
  6. Pojemniki z warzywami zdjąć, wodę wylać. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 ząbki czosnku i 150 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę i czosnek – czas 6 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, Łopatką zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  8. 250 g fileta z łososia umyć, pokroić w kostkę ok 2x2cm. 120 g pomidorków przekroić na połówki.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać 150 g śmietanki 30%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.
  10. Na upieczony spód tarty wyłożyć różyczki brokułów, fasolkę i kawałki łososia wędzonego. Połówki pomidorków poukładać pomiędzy warzywami. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową, posypać 60 g tartego sera. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 30 min.
Udostępnij:
5 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katerina

Tarta wyszła super, tylko polecam bardzo delikatnie posolić warzywa po ugotowaniu na parze. Ser żółty nie musicie trzeć na tarce tylko pokroić na mniejsze kawałki i włączyć na chwilkę program siekanie.

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek