Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z łososiem, brokułami i fasolką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g fileta z łososia norweskiego
  • 300 g różyczek brokułów
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 100 g pomidorków coctailowych
  • 150 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 60 g tartego sera żółtego do posypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowe:
  • Potrzebna będzie blacha do tarty średnicy ok 28cm.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Mocne schłodzenie ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.
  • Uwaga! Jeśli podczas pieczenia spodu tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć widelcem powstające „bąble”.
Przygotowanie:
  1. Do dzbanka włożyć nóż. Wsypać 250 g mąki pszennej uniwersalnej, dodać 150 g miękkiego masła, wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, wyłożyć ciasto na stolnicę. Zagnieść dłońmi w kulę i lekko ją spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 15 – 20 min aż będzie lekko przypieczone. Podpieczony spód tarty wyjąć z piekarnika.
  3. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 300 g fasolki szparagowej umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 300 g różyczek brokułów umyć, ułożyć w górnej części pojemnika do gotowania na parze.
  4. Do dzbanka wlać 1 litr wody, naczynie z fasolką umieścić na pojemniku, przykryć. Gotować fasolkę , program para – czas 10 minut.
  5. Pojemnik odkryć, tackę z brokułami ustawić na pojemniku z fasolką, przykryć. Gotować razem program para – czas 15 minut.
  6. Pojemniki z warzywami zdjąć, wodę wylać. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 ząbki czosnku i 150 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę i czosnek – czas 6 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę, Łopatką zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  8. 250 g fileta z łososia umyć, pokroić w kostkę ok 2x2cm. 120 g pomidorków przekroić na połówki.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać 150 g śmietanki 30%, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.
  10. Na upieczony spód tarty wyłożyć różyczki brokułów, fasolkę i kawałki łososia wędzonego. Połówki pomidorków poukładać pomiędzy warzywami. Wszystko zalać masą śmietanowo – jajową, posypać 60 g tartego sera. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok 30 min.
Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy