Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta lotaryńska

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + 1h chłodzenia ciasta
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
35 minut
Składniki:

Ciasto:

1 jajko

200 g mąki

125 g masła

trochę wody

sól

Farsz:

100 g sera żółtego

200 g boczku

Masa jajeczna:

250 ml śmietany gęstej

250 ml mleka

2 jajka

2 żółtka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta: Zagnieść ciasto z 200 g mąki, 1 jajko, 125 g masła i odrobinę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Do miski wbić jajka (2 szt.), 250 ml śmietany, 250 ml mleka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać mikserem.
  3. Boczek (200 g) pokroić w kostkę lub plasterki, przyrumienić na suchej patelni.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.
  5. Zetrzeć ser żółty (100 g) i boczek rozsypać na ciasto. Na całość wylać masę jajeczną.
  6. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 35 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką