Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta cytrynowa z bezą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru (30g)
  • 30 ml (miarka) zimnej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • 4 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120 g masła
  • 6 jaj
  • skórka starta z 2 cytryn

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Spód do tarty:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć noże. Wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, żółtka, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6. 

Krok 2 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i  lekko ją spłaszczyć. Blachę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem kilku miejscach. Piec ciasto w temp. 180˚C przez ok. 20-25 minut.

Krem:

Krok 1 – Cytryny  umyć, sparzyć. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z 2 cytryn. Wycisnąć sok z cytryn.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć motylek, włożyć miękkie masło, wybite jaja, wlać sok, dodać skórkę z cytryny i cukier.  Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 8 min, temperatura 80ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć. Jeśli jest rzadka, ogrzewać  jeszcze ok 20 sekund,  w temp 90˚C, prędkość 4 aż do zgęstnienia.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Gorący krem wyłożyć na upieczony spód do tarty i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie.

Krok 4 – Umyć dzbanek.

Beza:

Krok 1 – W naczyniu zamontować motylek. Włożyć białka jaj, zamknąć pokrywę dzbanka. Ubijać białka – czas  4 minuty prędkość 4. Gdy piana będzie gotowa ubijać dalej stopniowo wsypując cukier przez otwór w pokrywie – czas 1 minuta, prędkość 4. Pod koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i kilka kropli soku z cytryny.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Masę bezową wyłożyć na krem cytrynowy. Tartę wstawić do  piekarnika i piec w temperaturze 150ºC przez ok. 30 minut aż beza lekko się zrumieni.

Udostępnij:
4 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy