Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta cytrynowa z bezą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru (30g)
  • 30 ml (miarka) zimnej wody
  • szczypta soli

Krem:

  • 4 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120 g masła
  • 6 jaj
  • skórka starta z 2 cytryn

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Spód do tarty:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, żółtka, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6. 

Krok 2 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i  lekko ją spłaszczyć. Blachę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem kilku miejscach. Piec ciasto w temp. 180˚C przez ok. 20-25 minut.

Krem:

Krok 1 – Cytryny  umyć, sparzyć. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z 2 cytryn. Wycisnąć sok z cytryn.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć motylek, włożyć miękkie masło, wybite jaja, wlać sok, dodać skórkę z cytryny i cukier.  Zamknąć pokrywę dzbanka. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 8 min, temperatura 80ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć. Jeśli jest rzadka, ogrzewać  jeszcze ok 20 sekund,  w temp 90˚C, prędkość 4 aż do zgęstnienia.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Gorący krem wyłożyć na upieczony spód do tarty i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie.

Krok 4 – Umyć dzbanek.

Beza:

Krok 1 – W naczyniu zamontować motylek. Włożyć białka jaj, zamknąć pokrywę dzbanka. Ubijać białka – czas  4 minuty prędkość 4. Gdy piana będzie gotowa ubijać dalej stopniowo wsypując cukier przez otwór w pokrywie – czas 1 minuta, prędkość 4. Pod koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i kilka kropli soku z cytryny.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Masę bezową wyłożyć na krem cytrynowy. Tartę wstawić do  piekarnika i piec w temperaturze 150ºC przez ok. 30 minut aż beza lekko się zrumieni.

Udostępnij:
4.5 11 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Bardzo dobra tarta. Wykwintna, super
wyraznie cytrynowa. Spod pieklam okolo 10 minut dluzej, ale to juz moze kwestia piekarnika.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Gratulujemy udanego wypieku 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek