Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szybkie maślane ciastka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
ok. 24 ciasteczka
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Składniki:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub czekoladowego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Dodatkowe:

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. Do miski przesiać 1 szklankę mąki, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 budyń, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, wszystko wymieszać łyżką. Dodać 200 g zimnego masła startego na tarce z dużymi oczkami.

2. Ciasto wyrobić chwilę mikserem albo ręcznie, aż powstaną duże okruchy (nie zagniatać na jednolite ciasto!).

3. Z ciasta odrywać małe kawałeczki i w rękach formować kulki.

4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach kulki ciasta, delikatnie je spłaszczyć widelcem.

5. Nagrzać piekarnik, piec w temp. 180 C góra/dół przez około 15 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić na kratkę do ostudzenia.

Udostępnij:
2 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką