Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szarlotka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
20
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
ok. 1 godzina
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Mus jabłkowy:

  • 800 g jabłek (waga po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 g wody
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g cukru (ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i tego jak są słodkie)
  • opcjonalnie szczypta mielonego cynamonu

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 40 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 130 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 130 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
Dodatkowe:
  • kwadratowa blacha o boku 26 cm
Wskazówki:
  • Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem bitej śmietany lub lodów
    waniliowych.
  • Uważaj, blacha wyciągana z piekarnika jest gorąca!
Przygotowanie:
  1. Najpierw trzeba przygotować mus jabłkowy. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Jabłek po obraniu powinno być 800 g.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 800 g obranych jabłek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Posiekać jabłka. Czas 12 sekund, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Łopatką zgarnąć jabłka ze ścianek naczynia.
  4. Do jabłek wlać 50 g wody, 10 g soku z cytryny, wsypać 15 g cukru oraz szczyptę cynamonu (według uznania). Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Ugotować mus. Temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, mus przełożyć do miseczki, naczynie miksujące umyć i osuszyć.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 500 g mąki pszennej krupczatki, 130 g cukru pudru, 10 g proszku do pieczenia, dodać 3 żółtka, 200 g zimnego masła, 40 g smalcu i 130 g kwaśnej, gęstej śmietany. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki a ciasto kruche. Czas 20 sekund, prędkość 4.
  7. Włączyć tryb ugniatania. Czas 2 minuty, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Podzielić je na 2 części (3/4 i 1/4). Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  9. Większą część ciasta wyłożyć na dno kwadratowej blachy o boku 26 cm (blach powinna być wyłożona uprzednio papierem do pieczenia).
  10. Piekarnik nagrzać do 180°C, podpiec spód około 20 minut.
  11. Na gorący, podpieczony spód wyłożyć równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta.
  12. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
  13. Upieczoną szarlotkę można z wierzchu posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie