Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szakszuka ze szparagami i fetą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 pęczek szparagów
  • 50 g sera typu feta
  • 100 g cebuli
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 1000 g wody
  • papier do pieczenia

 

Wskazówki:

Ser typu feta można na 1 minutę przed końcem gotowania na parze pokruszyć na szakszukę, wtedy ser się lekko rozpuści.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wlać 400 g krojonych pomidorów z puszki oraz wsypać szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko razem chwilę gotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło.
  5. W naczyniu do gotowania na parze na mniejszym koszyku wyłożyć papier do pieczenia tak, aby pozostawić boczne dziurki w koszyku odkryte.
  6. Na papier wylać całą masę pomidorową, na to wbić 4 całe jajka oraz na całości posypać pokrojone na mniejsze kawałki 1 pęczek szparagów (należy od szparagów odłamać zgrubiałe końce).
  7. Naczynie do gotowania na parze przykryć pokrywką. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, zamontować naczynie do gotowania na parze na naczynie miksujące.
  8. Szakszukę gotować na parze do czasu, aż jajka się zetną. Opcja na parze, czas 8 minut.
  9. Zdjąć pokrywkę, szakszukę przekładać na talerze. Na wierzch posypać 50 g sera typu feta pokrojonego w drobną kostkę.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy