Ser typu feta można na 1 minutę przed końcem gotowania na parze pokruszyć na szakszukę, wtedy ser się lekko rozpuści.
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wlać 400 g krojonych pomidorów z puszki oraz wsypać szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko razem chwilę gotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło.
W naczyniu do gotowania na parze na mniejszym koszyku wyłożyć papier do pieczenia tak, aby pozostawić boczne dziurki w koszyku odkryte.
Na papier wylać całą masę pomidorową, na to wbić 4 całe jajka oraz na całości posypać pokrojone na mniejsze kawałki 1 pęczek szparagów (należy od szparagów odłamać zgrubiałe końce).
Naczynie do gotowania na parze przykryć pokrywką. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, zamontować naczynie do gotowania na parze na naczynie miksujące.
Szakszukę gotować na parze do czasu, aż jajka się zetną. Opcja na parze, czas 8 minut.
Zdjąć pokrywkę, szakszukę przekładać na talerze. Na wierzch posypać 50 g sera typu feta pokrojonego w drobną kostkę.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.