Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szakszuka pomidorowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400 g drobno pokrojonych pomidorów w puszce
  • 4 jajka
  • 100 g cukinii
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • Pół łyżeczki kuminu
  • Łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól
  • Pieprz
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia włóż nóż, dodaj 80 g cebuli i 2 ząbki czosnku. Siekaj 10 sekund/ obroty 6. Zbierz warzywa łopatką do środka naczynia. Dodaj 20 g masła. Smaż 100 stopni, czas 3 minuty, obroty 1.

    2. Dodaj pokrojoną w kawałki cukinię 100 g. Smaż 100 stopni, czas 3 minuty, obroty 1.

    3. Dodaj 400 g drobno pokrojonych pomidorów oraz przyprawy: pół łyżeczki kuminu, szczyptę chili, łyżeczkę suszonej bazylii, sól i pieprz. Smaż 90 stopni, czas 8 minut, obroty 1 z uchyloną zaślepką pokrywy dzbanka. Przelej sos do innego naczynia. Umyj naczynie.

    4. Do naczynia wlej litr wody, włóż pojemnik do gotowania na parze, następnie tackę pojemnika do gotowania na parze. Wyłóż tackę papierem do pieczenia, wyłóż na nią przygotowany sos, zrób otwory na jajka. Wbij jajka. Posól. Przykryj pokrywką pojemnika do gotowania na parze. Ustaw program automatyczny „na parze” zmniejsz czas do 10 minut, włącz program. 
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy