Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Surówka z pora i kiszonego ogórka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g  pora (biała część)
  • 1 jabłko (180g)
  • 120 g kiszonych ogórków
  • 2 gęstego majonezu (60g)
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: por oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy.

Krok 3 – Pokroić por – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć por do innego naczynia.

Krok 5 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 6 minut.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wsypać por do gorącej wody, zamieszać łopatką. Pozostawić na 3 minuty, odlać wodę z pora przez koszyczek. Ostudzić por przelewając go zimną wodą, lub pozostawić do ostygnięcia (ok. 15 min).

Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do ucierania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 8 – Zetrzeć ogórki kiszone i jabłko popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć ogórki i jabłko, dołączyć do przestudzonego pora. Dodać majonez, posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy