Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Surówka z pora i kiszonego ogórka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g  pora (biała część)
  • 1 jabłko (180g)
  • 120 g kiszonych ogórków
  • 2 gęstego majonezu (60g)
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: por oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy.

Krok 3 – Pokroić por – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć por do innego naczynia.

Krok 5 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 6 minut.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wsypać por do gorącej wody, zamieszać łopatką. Pozostawić na 3 minuty, odlać wodę z pora przez koszyczek. Ostudzić por przelewając go zimną wodą, lub pozostawić do ostygnięcia (ok. 15 min).

Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do ucierania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 8 – Zetrzeć ogórki kiszone i jabłko popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć ogórki i jabłko, dołączyć do przestudzonego pora. Dodać majonez, posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy