Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować warzywa: por oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy.
Krok 3 – Pokroić por – czas 25 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć por do innego naczynia.
Krok 5 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 6 minut.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wsypać por do gorącej wody, zamieszać łopatką. Pozostawić na 3 minuty, odlać wodę z pora przez koszyczek. Ostudzić por przelewając go zimną wodą, lub pozostawić do ostygnięcia (ok. 15 min).
Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do ucierania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 8 – Zetrzeć ogórki kiszone i jabłko popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć ogórki i jabłko, dołączyć do przestudzonego pora. Dodać majonez, posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.