Krok 1 – Przygotować warzywa: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki ( tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć dzbanek pokrywą dzbanka. Miksować – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia, przełożyć do innego naczynia.
Krok 4 – Z naczynia miksującego usunąć nóż, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 5 – Zetrzeć jabłko i ogórki popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia.
Krok 7 – Włożyć tarczę stroną do krojenia. Zamknąć pokrywą dzbanka. Pokroić kapustę: kawałki kapusty wkładać do otworu pokrywy dzbanka, w miarę potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kapusty dodać gorącą wodę. Zamknąć pokrywę tarczy, gotować – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wylać kapustę na sitko. Przelać zimną, bieżącą wodą, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać i ostudzić. Do kapusty dodać starte jabłka, ogórki, cebulę, oliwę, posolić, dodać pieprz i szczyptę cukru. Starannie wymieszać.