Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować warzywa: kapustę pokroić na mniejsze kawałki, marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć dzbanek pokrywą dzbanka. Miksować – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia, przełożyć do innego naczynia.
Krok 4 – Z naczynia miksującego usunąć nóż, założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 5 – Poszatkować kapustę – wkładać kawałki kapusty do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby popychać popychaczem. Czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, przełożyć tarczę na drugą stronę – funkcja tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy.
Krok 7 – Zetrzeć marchew i jabłko popychając je popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. Dodać posiekaną cebulę, majonez, posolić, dodać pieprz, sok z cytryny i szczyptę cukru. Starannie wymieszać.
Wydaje mi się, że nie trzeba przekładać cebuli do innego naczynia w kroku 3, ona w niczym nie przeszkadza podczas krojenia innych warzyw na tarczy.
Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂