Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos winegret klasyczny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 1 nieduża cebula (ok. 80g)
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 200 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

 

Do sosu można dodać świeże liście pietruszki lub inne świeże zioła.

Sos można przechowywać  w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni. Sos przed zastosowaniem trzeba wymieszać.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż.

Krok 3 – Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, przyprawy, miód, sok z cytryny, wlać olej. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować składniki sosu – czas 20 sekund, prędkość  8.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy