Przygotowanie:
Krok 1 – 40 g cebuli obrać, przekroić na pół. 100 g ogórków konserwowych osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć z nadmiaru soku. 100 g grzybków lub pieczarek marynowanych osączyć z zalewy.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 100 g pokrojonych ogórków konserwowych, 100 g grzybków marynowanych lub pieczarek, 40 g cebuli. Dodać 150 g gęstego majonezu, 50 g gęstej śmietany, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki cukru.
Krok 3 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 5.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.