Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos szpinakowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 80 g liści szpinaku
  • 500 g bulionu warzywnego lub wody
  • 1 mała cebula (80g)
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Cebulę obrać, przekroić na mniejsze części. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Dodać masło i mąkę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć –  temperatura 110˚, czas 4 minuty, obroty 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos  – temperatura 100˚C, czas 6 minut, obroty 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, włożyć szpinak i  wlać śmietankę. Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować – temperatura 100˚C, czas 6 minut, obroty 1. Po tym czasie zmiksować sos – czas 15 sekund, obroty 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć sos do innego naczynia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado