Przygotowanie:
Krok 1 – Cebulę obrać, przekroić na mniejsze części. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać cebulę – czas 10 sekund, prędkość 8.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia. Włożyć 40 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5minut, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion, przecier pomidorowy, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos – – temperatura 100˚, czas 6 minut, obroty 1.
Krok 4 – Przez otwór w pokrywie wlać śmietankę, wymieszać – czas 15 sekund, obroty 3.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, sos przelać do sosjerki.