Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Wlać 200 ml wody, dodać pozostałości z pieczenia mięsa. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przecedzić sos przez sitko, wlać z powrotem do naczynia.
Krok 3 – Do sosu z pieczenia wlać czerwone wino. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, obroty 1.
Krok 4 – W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, przez otwór w pokrywie wlać do naczynia, gotować – temperatura 100˚C, czas 1 minuta, obroty 1
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyporcjować sos.