Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos koperkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
  • 0,5 pęczka koperku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos podawany na ciepło doskonale pasuje do mięs białych (kurczak, indyk), pulpetów mięsnych lub rybnych .

Przygotowanie:

Krok 1 – Koperek opłukać, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 4-5cm).

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 100˚, czas 1 minuta, obroty 1.

Krok 3 – Przez otwór w pokrywie wsypać mąkę, wymieszać – czas 25 sekund,  prędkość  1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Wlać bulion, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować sos – temperatura 100˚, czas 6 minut, obroty 1.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie wlać śmietankę, wymieszać – czas 15 sekund, obroty 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wsypać koperek, zamknąć pokrywę, zmiksować sos – czas 12 sekund, prędkość 8.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie