Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos jasny podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
do 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

Tuż po ugotowaniu  do sosu można dodać np.

posiekany koperek  ( 0,5 pęczka) – otrzymamy sos koperkowy.

Posiekaną natkę pietruszki ( sos pietruszkowy)

Posiekany szczypiorek  ( sos szczypiorkowy)

Posiekane inne świeże zioła ( sos ziołowy),

skórkę startą z cytryny i sok z cytryny (sos cytrynowy)

Zamiast śmietanki można użyć mleko.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, rozpuścić masło – temperatura 80˚, czas 1,5 minuty, obroty 1.

Krok 2 – Przez otwór w pokrywie wsypać mąkę, zrobić zasmażkę – temperatura 110˚, czas 2 minuty, obroty 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, założyć motylek do mieszania. Wlać bulion, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować sos  – temperatura 100˚C, czas 6 minut, obroty 1.

Krok 4 – Przez otwór w pokrywie wlać śmietankę, wymieszać – czas 15 sekund, obroty 3.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy