Wskazówki:
Tuż po ugotowaniu do sosu można dodać np.
posiekany koperek ( 0,5 pęczka) – otrzymamy sos koperkowy.
Posiekaną natkę pietruszki ( sos pietruszkowy)
Posiekany szczypiorek ( sos szczypiorkowy)
Posiekane inne świeże zioła ( sos ziołowy),
skórkę startą z cytryny i sok z cytryny (sos cytrynowy)
Zamiast śmietanki można użyć mleko.
Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć motylek. Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, rozpuścić masło – temperatura 80˚, czas 1,5 minuty, obroty 1.
Krok 2 – Przez otwór w pokrywie wsypać mąkę, zrobić zasmażkę – temperatura 110˚, czas 2 minuty, obroty 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Wlać bulion, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować sos – temperatura 100˚C, czas 6 minut, obroty 1.
Krok 4 – Przez otwór w pokrywie wlać śmietankę, wymieszać – czas 15 sekund, obroty 3.