Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
2 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 szt cebuli (ok 100g)
  • 20 g suszonych grzybów
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g miękkiego masła
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
  • Kilka ziaren jałowca (opcjonalnie)
  • 1 łyżka majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos doprawiać do smaku przyprawami: majerankiem, ziołami, papryką ostrą.

Jeśli  sos ma być bardziej gładki, należy ponownie go zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.

Przygotowanie:

Krok 1 – Grzyby włożyć do małej miseczki, zalać je 100 ml ciepłej wody, odstawić na 0,5 godz.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, włożyć do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia.

Krok 4 – Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka , otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę  – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość  1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do naczynia dodać namoczone grzyby, bulion i przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę,  gotować sos  – temperatura 100˚, czas 20 minut, obroty 1.

Krok 6 – W miseczce wymieszać mąkę ze śmietanką, przez otwór w pokrywie wlać śmietankę, gotować – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, obroty 1.

Krok 7 – Zmiksować sos – czas 8 sekund, obroty 8.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką