Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
2 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 szt cebuli (ok 100g)
  • 20 g suszonych grzybów
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g miękkiego masła
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
  • Kilka ziaren jałowca (opcjonalnie)
  • 1 łyżka majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos doprawiać do smaku przyprawami: majerankiem, ziołami, papryką ostrą.

Jeśli  sos ma być bardziej gładki, należy ponownie go zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 8.

Przygotowanie:

Krok 1 – Grzyby włożyć do małej miseczki, zalać je 100ml ciepłej wody, odstawić na 0,5 godz.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, włożyć do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 10sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia.

Krok 4 – Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka , otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę  – temperatura 100˚C, czas 5minut, prędkość  1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do naczynia dodać namoczone grzyby, bulion i przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę,  gotować sos  – temperatura 100˚, czas 20 minut, obroty 1.

Krok 6 – W miseczce wymieszać mąkę ze śmietanką, przez otwór w pokrywie wlać śmietankę, gotować – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, obroty 1.

Krok 7 – Zmiksować sos – czas 8 sekund, obroty 8.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy