Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos do sałat uniwersalny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1  łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 50 ml gorącej wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

 

Sos najlepiej przygotować 30 minut przed podaniem. Można dodać do niego świeżą natkę  pietruszki lub inne świeże zioła.

Sos można przechowywać  w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.

Sos można stosować do wszelkiego rodzaju sałat,surówek i sałatek warzywnych.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czosnek, przyprawy, musztardę, miód, ocet.

Krok 2 – Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Zgarnąć masę ze ścian naczynia, w naczyniu miksującym umieścić motylek.

Krok 4 – Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką i mieszać składniki sosu – wlewając powoli olej – czas 1,5 minuty, prędkość  4.

Krok 5 – Pod koniec mieszania (ok. 20 sekund) wlać gorącą wodę.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować sos, ewentualnie doprawić wg własnego gustu.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DorotaZ

Polecam.👍Bardzo dobry sos. Można go modyfikować według własnego smaku. Jest go dużo, więc wystarcza na kilka razy.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy i życzymy smacznego 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy