Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos chrzanowy na zimno

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6-8
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 100 g gęstego majonezu
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 50 g chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos chrzanowy można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować, dodać więcej przypraw, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 2 tygodnie.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 100 g gęstego majonezu, 100 g gęstej śmietany 18%, 50 g chrzanu, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki cukru.
  2. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać sos – czas 12 sekund, prędkość 3.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gumich

W przygotowaniu brak chrzanu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Przepis został poprawiony. Punkt dla Pani za spostrzegawczość 🙂

Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango