Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śmietanowiec

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut + czas tężenia galaretki
Liczba porcji:
10
Składniki:
  • 3 szt. galaretki (o różnych smakach)
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szt. cukier waniliowy
  • żelatyna
  • wrzątek do rozpuszczenia galaretek (3x 250 ml)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Wskazówki:

Polecam przygotować galaretki dzień wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1. Najpierw przygotuj galaretki (3 szt. o różnych smakach). Każdą galaretkę wsyp do osobnej miski, zalej 1 szklanką wrzątku (250 ml) wymieszaj do rozpuszczenia grudek.

Miski z galaretkami wstaw do przestudzenia, a potem do lodówki, do całkowitego stężenia.

Gotowe galaretki pokrój w kostkę nie większą niż 2,5 cm.

Krok 2. Do czystej miski wlej 2 szklanki śmietany 30%, wsyp 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ubijaj mikserem na sztywną masę (najpierw na małych obrotach, później zwiększ obroty do maksymalnych).

Krok 3. Żelatynę (4 łyżki) rozpuść w 3/4 szklanki letniej wody, mieszaj do rozpuszczenia drobinek.

Odstaw na chwilę. Żelatynę dodawaj porcjami do ubitej śmietany, mieszaj mikserem.

Krok 4. Przygotuj tortownicę (średnica około 24 cm). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią.

Krok 5. Do masy śmietanowej dodaj pokrojone 3 kolory galaretki. Delikatnie wymieszaj, przełóż masę do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Krok 6. Formę z ciastem wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Deser potrzebuje minimum 4 h, aby można je było pokroić.

Krok 7. Przed podaniem udekorować porcje deseru sezonowymi owocami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska