Przygotowanie:
Krok 1. Najpierw przygotuj galaretki (3 szt. o różnych smakach). Każdą galaretkę wsyp do osobnej miski, zalej 1 szklanką wrzątku (250 ml) wymieszaj do rozpuszczenia grudek.
Miski z galaretkami wstaw do przestudzenia, a potem do lodówki, do całkowitego stężenia.
Gotowe galaretki pokrój w kostkę nie większą niż 2,5 cm.
Krok 2. Do czystej miski wlej 2 szklanki śmietany 30%, wsyp 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ubijaj mikserem na sztywną masę (najpierw na małych obrotach, później zwiększ obroty do maksymalnych).
Krok 3. Żelatynę (4 łyżki) rozpuść w 3/4 szklanki letniej wody, mieszaj do rozpuszczenia drobinek.
Odstaw na chwilę. Żelatynę dodawaj porcjami do ubitej śmietany, mieszaj mikserem.
Krok 4. Przygotuj tortownicę (średnica około 24 cm). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią.
Krok 5. Do masy śmietanowej dodaj pokrojone 3 kolory galaretki. Delikatnie wymieszaj, przełóż masę do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Krok 6. Formę z ciastem wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Deser potrzebuje minimum 4 h, aby można je było pokroić.
Krok 7. Przed podaniem udekorować porcje deseru sezonowymi owocami.