Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śledzie w śmietanie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok. 2 godz.
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 300 g cebuli
  • 200 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 1 jabłko (ok. 180 g)
  • 250 g wody
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
  • szczypta drobnej soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 szt.) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody, pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 2 cm.

Krok 2 – 300 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 1 jabłko (180 g) obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.

Krok 3 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywą tarczy, pokroić cebulę popychając ją popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Do dzbanka z cebulą włożyć mieszadło, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 250 g wody, wsypać szczyptę kwasku cytrynowego i szczyptę drobnej soli. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, cebule przelać przez sitko, osączyć i przelać ziemną wodą. Lekko odcisnąć. Dzbanek opłukać.

Krok 6 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć przygotowane jabłko popychając popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę tarczy, wyjąć tarczę i trzpień, przełożyć jabłka do cebuli. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 8 – W dzbanku umieścić motylek do ubijania, wlać 200 g zimnej śmietanki 30%. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamknięta zaślepką, ubijać – czas 1,5 minuty, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do śmietany włożyć sparzoną cebule z jabłkami, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1 płaska łyżkę drobnego cukru. Zamknąć pokrywę, wymieszać śmietanę – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Pokrojone na kawałki filety śledziowe ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowaną śmietaną, schłodzić. Śledzie można również wymieszać ze śmietaną i podać w salaterce.

Udostępnij:
1 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką