Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śledzie w śmietanie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok. 2 godz.
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 300 g cebuli
  • 200 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 1 jabłko (ok. 180 g)
  • 250 g wody
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
  • szczypta drobnej soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 szt.) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody, pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 2 cm.

Krok 2 – 300 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 1 jabłko (180 g) obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.

Krok 3 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywą tarczy, pokroić cebulę popychając ją popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Do dzbanka z cebulą włożyć mieszadło, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 250 g wody, wsypać szczyptę kwasku cytrynowego i szczyptę drobnej soli. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, cebule przelać przez sitko, osączyć i przelać ziemną wodą. Lekko odcisnąć. Dzbanek opłukać.

Krok 6 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć przygotowane jabłko popychając popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę tarczy, wyjąć tarczę i trzpień, przełożyć jabłka do cebuli. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 8 – W dzbanku umieścić motylek do ubijania, wlać 200 g zimnej śmietanki 30%. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamknięta zaślepką, ubijać – czas 1,5 minuty, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do śmietany włożyć sparzoną cebule z jabłkami, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1 płaska łyżkę drobnego cukru. Zamknąć pokrywę, wymieszać śmietanę – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Pokrojone na kawałki filety śledziowe ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowaną śmietaną, schłodzić. Śledzie można również wymieszać ze śmietaną i podać w salaterce.

Udostępnij:
1 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy