Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śledzie w śmietanie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok. 2 godz.
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 300 g cebuli
  • 200 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 1 jabłko (ok. 180 g)
  • 250 g wody
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
  • szczypta drobnej soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 szt.) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody, pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 2 cm.

Krok 2 – 300 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 1 jabłko (180 g) obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.

Krok 3 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywą tarczy, pokroić cebulę popychając ją popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Do dzbanka z cebulą włożyć mieszadło, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 250 g wody, wsypać szczyptę kwasku cytrynowego i szczyptę drobnej soli. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 90˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, cebule przelać przez sitko, osączyć i przelać ziemną wodą. Lekko odcisnąć. Dzbanek opłukać.

Krok 6 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy, zetrzeć przygotowane jabłko popychając popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę tarczy, wyjąć tarczę i trzpień, przełożyć jabłka do cebuli. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 8 – W dzbanku umieścić motylek do ubijania, wlać 200 g zimnej śmietanki 30%. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamknięta zaślepką, ubijać – czas 1,5 minuty, prędkość 4.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do śmietany włożyć sparzoną cebule z jabłkami, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1 płaska łyżkę drobnego cukru. Zamknąć pokrywę, wymieszać śmietanę – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Pokrojone na kawałki filety śledziowe ułożyć na półmisku, obłożyć przygotowaną śmietaną, schłodzić. Śledzie można również wymieszać ze śmietaną i podać w salaterce.

Udostępnij:
1 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek